Aktuelt fra Servtech AS

Vi har store forventninger til ny rensemetode.

 

Servtech AS har vært med i utviklingen av en ny renseteknikk for væskeførende rør og linjer som nylig vant prestisjetung innovasjonspris.

Tette injeksjonsrør og kontroll-linjer er et stort problem i oljebransjen. Millioner av kroner brukes hver dag på sokkelen for å holde rørene åpne.

- Den nye, prisbelønte metoden bruker CO2 i superkritisk eller flytende form. Metoden kan brukes på forskjellige måter, blant annet til tømming og rensing av enveis-rør, også kalt back-flushing, forklarer Kjetil Pundsnes, daglig leder i Servtech AS, om verktøyet som det har tatt over sju år å utvikle, blant annet gjennom omfattende testing i Nordsjøen for Shell og Wintershall.
Løser lange strekk

Jo lengre rørstrekkene er, jo større er problemene med å rense dem. Servtech mener at den nye metoden løser også dette, noe som skyldes kombinasjonen av den fysiske formen til CO2 og variasjon i trykk.

- Variasjon skaper turbulens inni rørene. Turbulens er avgjørende for å løse opp og frakte ut forurensningen. Sammenlign det gjerne med ei vannstråle som roterer, i stedet for at vannet går rett fram. Rotasjon er mer effektivt for å løse opp skitt, sier Morten Antonsen, ingeniør i Servtech, som har vært med i testingen offshore.
Selskapet mener at metoden er sikker, miljøvennlig og svært kostnadsbesparende.

- Spesielt fordi den bør kjøres mens produksjonen går. Da er rørstrekkene varme, noe som hjelper til å løse opp blokaden. Dermed slipper oljeselskapene dyre stans i produksjonen, forklarer Pundsnes, som skryter av samarbeidspartnerne i Ocean Team Group, som fikk innovasjonsprisen ICoTA Innovation Award.
Prisen går til selskap og teknologier som gjør nye teknologiske gjennombrudd innen oljebransjen offshore.
Veldokumentert effekt

- Dette er en metode med veldokumentert effekt. De siste årenes nedskjæringer på vedlikehold som følge av oljekrisen, gjør at markedet for denne typen løsninger er stort. Vi skal gjøre alt vi kan for å ta vår del av markedet, sier lederen i Servtech AS.
Ocean Team Group var innstilt til prisen av Shell, verdens nest største olje- og gassvirksomhet. Overrekkelsen fant sted på Well Intervention Conference i Aberdeen i midten av november.

Vil du vite mer? Ring Kjetil Pundsnes på tlf. 909 64 745